לומדים אזרחות
האתר של גלי הרפז
שאלות תרגול לבגרות בנושא- המבוא ההיסטורי
שאלות ידע
-
הצג שתי נקודות מתוך החלטה 181 של האו"ם
-
הסבר מדוע הוכרזה ירושלים כעיר בינלאומית בהחלטה 181 של האו"ם, ולא נכללה בשטח המדינה היהודית או המדינה הערבית.
-
הצג הצדקה היסטורית והצדקה בין לאומית להקמתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית על פי הכרזת העצמאות.
-
הציגו את החלק ה_____ (כל אחד מהחלקים)
-
ההכרזה כוללת קריאות אל ארבעה גורמים: ציין את ארבעת הגורמים והצג את תוכן הפניות אליהם.
-
הצג שתי דוגמאות ממגילת העצמאות המבטאות מחויבות לאופי היהודי של מדינת ישראל.
-
הצג שתי דוגמאות ממגילת העצמאות המבטאות מחויבות לאופי הדמוקרטי של מדינת ישראל.
-
הצג שני ביטויים מתוך מגילת העצמאות המבטאים מחויבות לאזרחיה הלא-יהודים של מדינת ישראל. הסבר כיצד "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" ו"חוק יסוד: חופש העיסוק" מחזקים את מעמדה של מגילת העצמאות.
שאלות ארוע
בארץ ישראל קם העם היהודי בה עוצבה דמותו הרוחנית, הדתית והמדינית, בה חי חיי קוממיות ממלכתית, בה יצר נכסי תרבות לאומיים וכלל אנושיים והוריש לעולם כולו את ספר הספרים הנצחי. "ב-29 בנובמבר 1947 קיבלה עצרת האומות המאוחדות החלטה המחייבת הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל". ( מתוך ההכרזה על הקמת המדינה 1948 )
א. ציין והצג מהו מקור הלגיטימציה/ מהי הסיבה להקמת המדינה בפסקה הראשונה. הסבר כיצד סיבה זו באה לידי ביטוי בטקסט.
ב. ציין והצג מה מקור הלגיטימציה/ מהי הסיבה להקמת המדינה במשפט השני . הסבר כיצד סיבה זו באה לידי ביטוי בטקסט.
זוג ישראלים פנו לבית המשפט בטענה שהם אינם מוכנים להינשא בנישואים יהודיים על פי ההלכה ברבנות , וברצונם להינשא בנישואים אזרחיים. לדבריהם אינם מאמינים, ונישואים דתיים פוגעים בתפיסתם החילונית ובצפונם. הם גם טענו שהחיוב בנישואין אזרחיים מנוגד למחויבות של המדינה בהכרזת העצמאות. בית המשפט דחה את עתירתם ופסק שהבקשה מנוגדת לחוקי מדינת ישראל.
א. ציין הצג על איזו מחויבות במגילת העצמאות התבסס זוג הישראלים. הסבר כיצד מחויבות זו באה לידי ביטוי בקטע.
ב. ציין והצג על איזה חוק הסתמך בית המשפט כאשר דחה את עתירתם. הסבר כיצד חוק זה בא לידי ביטוי בקטע. ( מעובד מתוך שאלה של דליה גבלי).
בג"ץ הורה לממשלה לשקול מינוי חבר ערבי נוסף למועצת מקרקעי ישראל. המועצה היא הגוף הקובע את המדיניות הקרקעית שלפיה ינוהלו אדמות המדינה והיא המפקחת על פעולתו של מינהל מקרקעי ישראל ומאשרת את תקציבו. השופטים ציינו כי "מדובר באחד הגופים הכלכליים החשובים במדינת ישראל – ואין בו ייצוג הולם למיעוט הערבי". שופטי בג"ץ קבעו עוד שיש לעודד קבלת ערבים רבים יותר לשירות הציבורי (הממלכתי). קביעה זו מתייחסת לעובדה שבני המיעוט הערבי מהווים 20% מאוכלוסיית המדינה, אך שיעור המועסקים מקרבם בשירות הציבורי קטן יחסית לשיעורם באוכלוסייה.
א. ציין והצג את עמדת מייסדי המדינה בשאלת היחס למיעוטים כפי שהיא באה לידי ביטוי במגילת העצמאות. הסבר האם עמדה זו תואמת את החלטת שופטי בג"ץ בעניין כפי שהיא באה לידי ביטוי בקטע.