top of page

פרק דיון ומסקנות

פרק זה יוצג כמאמר טיעון שלכם כקבוצה. עליכם להציג זה לזה את המסקנות והממצאים שעלו בעקבות הניתוח של הידיעות החדשותיות.

שלבי עבודה:

 

חלק א'- דיון בינכם:

  1. כל אחד יציג לחבריו לקבוצה את הפריטים שבחר להציג בעבודה, את הניתוח שלהם והקישור שלהם למושגים מלימודי האזרחות.

  2. הקבוצה תשווה את הממצאים שעלו מהפריטים החדשותיים למידע שנאסף בפרק איסוף הנתונים בנוגע לנושא הנבחר.

  3. הקבוצה תערוך דיון ותגיע לתובנות ומסקנות ותגבש עמדה בעקבות השוואה זו הן ביחס לנושא הנבחר והן ביחס לתפקיד התקשורת כפי שבא ליידי ביטוי במעקב שהתבצע.

 

 

חלק ב'- כתיבת מאמר טיעון:

התובנות והמסקנות יכתבו על גבי מאמר טיעון הכולל בתוכו טענה, נימוקים ומסקנות:

  1. טענה- תתיחס לסוגייה האזרחית שבחרתם, כפי שנוסחה במבוא

  2. נימוקים- 2-3 נימוקים העולים מניתוח הפריטים החדשותיים והשוואתם לסקירת הספרות

  3. מסקנות- תובנות ומסקנות שלכם שיבילו לתוצר / תגובה/ נקיטת עמדה.

 

* שימו לב שבפרק הבא עליכם להוציא לפועל את מסקנותיכם כך שכדאי לחשוב על מסקנה פרקטית לביצוע, כמו למשל כתיבת עצומה, עתירה לבג"צ, שליחת מאמר למערכת עיתונאית, הצגת רפרט, פתיחת קבוצה בפייסבוק, הצעת חוק לחבר כנסת או שר וכדומה.

 

 

דוגמא למבנה פרק הדיון והמסקנות- מאמר טיעון

פתיחת המאמר

הסוגים האפשריים: הצגת הנושא/הבעיה/התופעה, הגדרה או הסבר,שאלות, רקע לנושא, תיאור סיפורי וכולי. ניתן לשלב מספר סוגים גם יחד.

 

תבניות אפשריות לפתיחה:

  • לאחרונה התרבו הוויכוחים סביב השאלה האם... או ..... השאלה האם ... איננה חדשה, אולם נראה כי הפכה לבעיה המטרידה את חלקו הגדול של הציבור...

  • נושא ה... עולה שוב לכותרות...

  • בימים אלה ממש אנו עדים לתופעה של... תופעה זו מתבטאת ב...

  • לאחרונה עוסקים אמצעי התקשורת בנושא...

  • בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה של...;

  • חדשות לבקרים אמצעי התקשורת מדווחים על תופעת ה...;

  • לאחרונה...

  • האם ייתכן ש...?האם חשבתם פעם על אפשרות ש...?

 

הטענה

הטענה תבוא אחרי הפתיחה, ומהווה חלק ממנה (ניתן גם לפתוח את החיבור עם הצגת הטענה).

בחלק זה תציגו את עמדתכם האישית בעניין הסוגייה האזרחית בה עוסקת עבודתכם.

 

תבניות אפשריות להצגת הטענה:

  • לטענתנו....

  • אנו סבורים כי/ש...

  • ידוע כי...../

  • על פי סקירת הספרות.... בהמשך לכך/ בניגוד לכך, ניתן לראות בכתבה "______" כי......

  • ניתן לראות בשמונה (או כל מספר אחר) מתוך כלל הפריטים החדשותיים שהוצגו כי...... לעומת זאת / בהמשך ישיר לכך, עולה מסקירת הספרות כי....... לכן

 

 

 

נימוקים

בחלק זה עליכם להציג נימוקים לטענתכם המבוססים על סקירת הספרות ועל הממצאים העולים מפריטים החדשותיים ובהשוואה שלהם. שימו לב כי עליכם לשלב הן נתונים שעלו מסקירת הספרות והן מונחים מחומר הלימוד באזרחות אליהם קישרתם את הפריטים החדשותיים בפרק הדיון והמסקנות.

 

תבניות אפשריות לפתיחת הנימוקים:

  • להוכיח את הטענה אציג כמה נימוקים.

  • הנימוק החשוב ביותר הוא...

  • דוגמא להמחשת דברינו היא...

 

* למתקדמים- ניתן להציג טענות מנוגדות ולהסביר מדוע הן אינן מתקבלות. אם בוחרים לעשות זאת יש לוודא כי הטיעון הנגדי הוא קצר בכדי שלא "יחליש" את טענתכם המקורית. אפשר לפתוח במשפט כמו- "המתנגדים לטענתנו יאמרו כי..." ובסוף להסביר מדוע טענות אלו אינן תקות או אינן מתקבלות.

 

נימוקים מתוך עבודה לדוגמא:

".......התנגדות זו של הציבור באה לידי ביטוי בכלי התקשורת השונים אשר נתנו במה נרחבת לחששות הציבור ולספקנותו לגבי המטרה האמיתית העומדת מאחורי הנחיית משרד הבריאות לגבי מתן החיסון, למשל בכתבה שכותרתה: " למה עדיין לא חיסנתי את ילדיי?", הכותבת מעלה את הסיבות להתנגדות לחיסון ילדיה בשל הסכנות הכרוכות בו וכן הסיבות האמיתיות למתן החיסון. עוד היא מוסיפה שהפרסומים השונים בתקשורת העבירו מסרים סותרים שיצרו בלבול וחוסר בהירות בקרב ציבור ההורים בדבר נחיצותו של החיסון.

התנגדות ציבור ההורים לחיסון מצאה לה גם אחיזה בגישה הליברלית הדוגלת בצמצום מעורבות המדינה בחיי הפרט וכן גם רצונם של ההורים לממש את זכותם לחירות הכוללת את חופש הבחירה : אם לחסן את ילדיהם או לא ואת חופש המידע: לקבל אינפורמציה ברורה בדבר מטרת החיסון והשלכותיו. זאת ניתן לראות הן בכתבה : " החיסון : הציבור מצביע בילדיו" שבה הכותבת מדגישה שאחוז הילדים שהובאו לחיסון בעיר ת"א קטן בהשוואה ליישובים אחרים בארץ , ובכך היא מביעה את הטענה שלפיה, יכולתה של המדינה כיום להשפיע על הפרט מצומצמת,  והן בכתבה : "מדוע עדיין לא חיסנתי את ילדי?" המדגישה את החשיבות של חירות המידע המאפשרת לכל אדם להיות נגיש למידע שיאפשר לו לקבל החלטות מתוך שיקול דעת.

עוד ניתן להיווכח מתוך הידיעות שפורסמו בתקשורת כי היא אף הדגישה בסיקורה את המנגנונים והאמצעים השונים שבאמצעותם הציבור הביע את מחאתו והתנגדותו לחיסון. למשל: הכתבה : " החיסון החדש נגד פוליו- האם המתנגדים ישתכנעו?" מתייחסת לפתיחת קבוצה ברשת החברתית "פייסבוק". קבוצה זו שמה לה למטרה לעורר את מודעות הציבור נגד הנחיית משרד הבריאות בטענה שמשרד הבריאות הופך את ילדיהם לשפני ניסיון וחושף אותם לסכנות בריאותיות.

בנוסף לשימוש באמצעי פיקוח וביקורת בלתי פורמליים כדוגמת השימוש ברשת החברתית "פייסבוק" הביע הציבור את מחאתו גם באמצעים פורמליים לפיקוח וביקורת כמתואר בכתבה : "עתירה לבג"ץ : להפסיק לתת חיסונים נגד פוליו". בכתבה זו מדובר על כוונה של קבוצת הורים לפנות למבקר המדינה כדי שיפתח בחקירה על תהליך קבלת ההחלטות במשרד הבריאות......"

 

 

 

מסקנות

בסיום המאמר עליכם להציע מסקנה שלכם בנוגע לסוגייה שבחנתם ובנוגע לתפקיד אמצעי התקשורת בעניין סוגיה זו והמלצה לפיתרון של סוגיה זו.

בחלק זה חשוב להתיחס לתפקידה של התקשורת בעניין סוגייה זו ומכאן גם תפקידה של התקשורת בפתרון סוגייה זו.


תבניות אפשריות לפתיחת המסקנות:

  • מן האמור לעיל עולה כי...  

  • אפשר להסיק ש...

  • מומלץ ש...

 

מסקנות מתוך עבודה לדוגמא:

"...מהאמור לעיל,  ניתן להסיק כי אמנם התקשורת העבירה באופן קבוע את הנחיות משרד הבריאות לציבור ואף נתנה במה לנציגיו להסביר את חשיבות החיסון , אך יחד עם זאת ניתן לראות בבירור כי התקשורת נתנה במה נרחבת למתנגדי החיסון , כלומר , דעתם של מתנגדי החיסון קיבלה סיקור נרחב שהעמיד את משרד הבריאות בעמדה לא נוחה כמי שמנסה להסתיר מידע מהציבור. ההסברה של משרד הבריאות התקבלה בחוסר אמון מצד המתנגדים שדרשו שקיפות רבה יותר בנוגע לחיסון הפוליו- מטרתו, השלכותיו והסיכונים הכרוכים בו , ואכן התקשורת ביטאה באופן ברור את רחשי ליבם של המתנגדים."

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page