top of page

פרק הצגת הממצאים

פרק זה יתבצע באופן אישי על ידי כל תלמיד בנפרד.

המטרה של פרק זה היא לבחון כיצד אמצעי תקשורת שונים וסוגים שונים של ידיעות חדשותיות (כתבה, מאמר, ידיעה) מציגים את הסוגייה האזרחית אותה בחרתם לבחון וכן לקשר כל אחד מאלו לנושאים ומושגים הנלמדים לקראת הבגרות באזרחות.

 

בפרק הצגת הממצאים על כל תלמיד להציג בנפרד:

1. חמישה פריטים חדשותיים משני סוגים שונים* (כתבה, מאמר, ידיעה) שהוצאו ממקורות עיתונאיים עדכניים ורלוונטים.

2. בכל אחד מהפריטים תהיה התייחסות למושג מלימודי אזרחות שנלמד, כלומר כל תלמיד יקשר לכל פריט חדשותי שבחר מושג מתחום האזרחות. סה"כ חמישה מושגים לכל תלמיד (יש אפשרות לכך ששני תלמידים מאותה קבוצה יבחרו שנים מושגים זהים לכתבה של כל אחד מהם).

3. כל תלמיד ינתח את הפריט החדשותי בעזרת המושג שנבחר על פי המבנה של ציין, הצג, הסבר.

4. יש לציין איזכורים בבילוגרפים לכל המקורות והמושגים מלימודי אזרחות על פי כללי האיזכור הבבילוגרפי

5. כל הידיעות החדשותיות יוצגו בפרק הנספחים

6. כל תלמיד יענה בסוף חלק זה על השאלה- "מה הוא/הם תפקידי התקשורת שבאים ליידיביטוי בחמשת המקורות שאספת וניתחת?"

 

* על ההבדל בין כתבה, ידיעה, מאמר חדשותי ניתן לקרוא בקישור

 

 

דוגמא להצגת ידיעה חדשותית בפרק הצגת הממצאים

(שם התלמיד) ישראל ישראלי

 

פריט עיתונאי מס' 1 מסוג כתבה (כתבה/ מאמר/ ידיעה)

כותרת: אסור לבתי ספר להנשיר תלמידים בכיתות י"א- י"ב

תיאור קצר של הידיעה החדשותית ותוכנה: 

הכתבה עוסקת בהחלטה של משרד החינוך, לפיה, אסור לבתי הספר להנשיר מתוכה תלמידים בכיתות י"א-י"ב שלא עומדים בדרישות בית הספר מבחינת ציונים ו/או התנהגות, ואם בתי הספר יחליטו בכל זאת להנשירם אחריותה של הרשות המקומית למצוא לאותו תלמיד מסגרת חינוכית חלופית. (Ynet 5.9.14) 

הכתבה מדווחת על צו חדש שמעביר את האחריות על למידתם של תלמידי כיתות י"א-י"ב במוסדות חינוך ציבוריים לרשויות המקומיות ולבתי הספר. עד לצו זה תלמידים שבחרו להפסיק ללמוד בבית

הספר בסוף כיתה י' יכלו לעשות זאת ואף גורם ציבורי לא היה אחראי להחזירם למערכת החינוך הציבורית. החידוש הוא שהצו מחזיר את האחריות לבתי הספר ולרשויות המקומיות במטרה למנוע או

לפחות לצמצם נשירה בכיתות י"א-י"ב.

קישור למושג מתחום האזרחות: 

ציין: נושא זה קשור לגישה סוציאל דמוקרטית.

הצג: על פי גישה זו תפקידה של המדינה לקחת אחריות על אזרחי המדינה בתחום החברתי ובתחום הכלכלי ולהתערב בחיי האזרחים על מנת לקיים שוויון ולצמצם פערים בתוך החברה. 

הסבר: בכתבה המדינה רוצה לשמור על עתידם וכבודם של תלמידיה ולדאוג לכך שישארו במסגרת שדואגת להם ומכינה אותם, לחיים בוגרים ללא קשר למעמד חברתי מעמד סוציואקונומי וקשיים אחרים ולכן בוחרת לדאוג לכך שישארו במסגרת לימודית וחינוכית ומטילה אחריות ישירה על בתי הספר ועל הרשויות המקומיות לדאוג לכך. ציטוט: "אנחנו בונים עבור הילדים הללו חממות שמסייעות בחזרה ללימודים, או כיתות מיוחדות לשילובם במערכת החינוך" ו- "מדינת ישראל לוקחת על עצמה לא רק אחריות לימודית, אלא גם אחריות חינוכית. מציטוט זה ניתן להבין כי המדינה מעוניינת להתערב ולאפשר לתלמידים הללו לסיים 12 שנות לימוד ולהישאר במסגרת חינוכית מתוך תפיסה כי מסגרת כזו תאפשר להם השתלבות טובה יותר במעגל העבודה ותהווה שלב בדרך לצמצום הפערים בחברה.

 

על כל תלמיד להציג על פי אותו מבנה חמש ידיעות חדשותיות משני סוגים שונים (כתבה/ מאמר/ ידיעה).

בסוף הפרק על כל תלמיד לענות בנפרד על שאלה מסכמת- " מה הם תפקידי התקשורת הבאים לידי ביטוי בחמשת המקורות שאספת וניתחת"?

 

 

 

 

bottom of page